Gebelik Haftası Hesaplama
Gebelik kadınlar için son derece önemli ve özel bir dönemdir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken temel faktörlerden biri gebelik haftası hesaplama konusunda hassas olmaktır. Gebelik haftası hesaplanırken genellikle kadınlar tarafından yapılan hatalardan biri gebeliğin ay olarak hesaplanmasıdır. Oysa gebeliğin ay olarak hesaplanması yanlış olacaktır. İlk adetin kesildiği zamandan sonra gebelik haftası hesaplama söz konusu olmalıdır. Yapılacak şey gebeliğin hafta hafta hesaplanması olacaktır.
Bir ayın 4 hafta sürmemesi, yaklaşık olarak 4 hafta ve 3 gün sürmesi gebelik haftası hesaplama konusunda belirleyici olmaktadır. Gebelikte aynı zamanda riskli dönemlerin belirlenmesi de önemlidir. Bazı haftalar gebelikte yaşanan sorunlar açısından riskli olan dönemlerdir. Hamilelik döneminin 24. haftasında gebelik şekeri hastalığının kendisini göstermesi söz konusu olabilmektedir. Bunun yanında gebeliğin 28. ve 30. haftasından sonra hamilelik zehirlenmesi yaşanabilmektedir. Gebeliğin 11 ve 14. haftalarında ultrasonda bebeğin ensesinin kalınlığı ile ilgili bir sorunun tespit edilmesi de mümkün olabilmektedir.
Gebelik haftası hesaplama aynı zamanda internetten pek çok farklı ortamda da yapılabilmektedir. Yapmanız gereken şey adetinizin sona erdiği günü ve başladığı günü belirtmek olacaktır. Buna göre tam olarak gebeliğinizin hangi haftasında olduğunuz hesaplanacak ve size bildirilecektir.
Hamile olan kadınların en çok hatalı oldukları şey hamileliği aylarla ölçmek olduğu için doktorlar hamileliği haftalara göre ayırmış ve bunun hangi aya tekabül ettiğine ilişkin açıklamalarda bulunmuştur. Genellikle 4-5 haftalık gebelikler 1 aylık gebelik olarak değerlendirilmektedir. 8 ve 9 hafta bittiğinde gebelikte 2 ayın da bittiği söylenebilir. Gebelikte 12 ve 13 haftanın bitmesi gebeliğin 4 ayının bittiği anlamına gelmektedir. 16 ve 17 haftanın bitmesi hamilelikte 4 ayın bittiği anlamına gelmektedir. Gebelik haftası hesaplaması yapılırken 20 ve 21 haftanın tamamlanması durumunda gebelikte 5 ayın bittiğinin söylendiği bilinmektedir. 24 ve 25 haftanın bitimi 6 ayın bitimi, 28 ve 29 haftanın bitimi ise 7 ayın bitmesi anlamına gelecektir. Toplam 36 haftanın bitmesi 9 ayın bitmesi anlamına gelmektedir. 40 hafta ise 9 ay 10 günü ifade etmektedir.
Gebelik Haftası
Gebelik kadınların en önemli ve en hassas dönemleri arasında nitelendirilmektedir. Bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirmek aynı zamanda söz konusu dönemi doğru şekilde takip edebilmekle ilişkilidir. Gebelik haftası konusunda kadınların en çok hata yaptıkları konu “gebeliğimin kaçıncı ayındayım?” diye sormalarıdır. Çünkü gebeliğin hangi ayında oldukları yerine hangi haftasında olduklarını merak etmeleri gerekmektedir. Gebelik haftalık olarak hesaplanmaktadır. Bu hesaptaki yanlışlığın temel nedeni bir ayın her zaman 4 hafta sürmemesidir. Bazı aylar daha fazla olabilmektedir. Ortalama olarak her ayın 4 hafta 3 gün olduğu söylenebilir. Her hafta bebeğin gelişimi daha farklı olacaktır. Dolayısıyla gebelik haftası hesaplanırken de bu ayrıntının üzerinde durmak gerekecektir.
Gebelik tam olarak 40 haftada tamamlanmaktadır. Gebelik haftasına göre riskli gebelik durumları da takip edilmektedir. Genellikle pek çok anne adayı gebelik dönemini sağlıklı bir şekilde geçirse de bazı problemlerle karşılaşan anneler de bulunmaktadır. Genellikle gebelik öncesinde son derece sağlıklı olan bir kadın gebelik döneminin 24. haftasında gebelik şekeri yani diğer adı ile gestasyonel diyabet adlı hastalıkla karşılaşabilmektedir. Aynı zamanda gebelik haftası dönemlerinden 28 ile 30. Haftadan sonra hamilelik zehirlenmesinin de kendini göstermesi söz konusu olabilmektedir. Bu haftalar içinde bebekte gelişim problemlerinin ortaya çıkması da riskler arasındadır. Bebekte gelişim geriliğinden söz edilebilmektedir. Hamileliğin 11. Ve 14. Haftası arasında ultrasonda bebekte ense kalınlığının fazlalığı da tespit edilebilmektedir.
Gebelik haftası değerlendirilirken bu haftalar içinde yaşanabilecek risklerden de haberdar olmak önemlidir. Böylelikle daha erken müdahale etme şansı da artacaktır.
Özellikle hamileliğin altıncı haftasında bebeğinizin 2.75 ile 3.50 kilo olması söz konusudur. Bunun yanında 475 ve 55 santim arasında olan bir bebeğinizin olduğunu göreceksiniz. Bebeğinizin kafatası kemiklerinin henüz birleşmediğini anlayacaksınız. Bu da bebeğin doğum kanalından kolaylıkla çıkabilmesini sağlayacaktır.
Gebelik haftası hesaplamalarını doğru bir şekilde yapmak bebeğiniz ile ilgili gelişim bilgilerini ve aynı zamanda risk faktörlerini de kısa sürede anlamanıza neden olacakt
Gebelik Hesaplaması
Gebe olmak isteyen kişilerin üzerinde hassasiyetle durdukları konulardan biri gebelik hesaplamasıdır. Söz konusu hesaplama son derece kısa bir süre içinde yapılmaktadır. Genellikle gebeliğin süresini merak eden kişiler doktorlarına kaç aylık hamile olduklarını sormaktadır. Oysa gebelik aylık olarak değil haftalık olarak hesaplanmaktadır. Genellikle “kaç aylık gebeyim?”, “kaç aya girdim?” gibi sorular sorulmaktadır. Ancak hem haftalar hem de aylar arasında uyumsuzluk ve karışıklık söz konusudur. Bu da 1 ayın tam olarak 4 hafta olmaması ile ilişkilidir. 1 ayın yaklaşık olarak 4 hafta ve 3 gün sürdüğü bilinmektedir. Gebelik hesaplamasında ay hesabı yerine hafta hesabı yapmak önemlidir. Gebelik sürecinin de tam olarak 40 hafta olduğu bilinmektedir. Herhangi bir kafa karışıklığının yaşanmaması için doktorlar yaklaşık olarak ayları ve haftaları belirlemiştir. 4 ya da 5 haftalık gebelikler 1 aylık gebelik olarak adlandırılmaktadır. 8 ya da 9 hafta bittiğinde gebeliğin 2 aylık olduğu söylenebilir.
Gebelik haftası hesaplamalarında 12 ya da 13 haftanın bitiminde gebelikte 3 ayın bitmesi söz konusudur. 16-17 haftalar arasında 4 ay bitmiş olacaktır. 20 ya da 21 hafta bittiğinde 5. ay, 24-25 hafta bittiğinde 6. ay, 28-29. hafta bittiğinde 7. ay, 32. ve 33 haftalar bittiğinde 8 ay bitmiş olacaktır. 36. haftanın bitmesi 9 ayın bitmesi anlamına gelmektedir. Bu da son aya girildiği anlamına gelmektedir. Doğumun 9 değil 10 ay sürdüğü şeklinde yorum yapılmaktadır. Ancak 40. hafta bittiğinde yani tam olarak 280 gün tamamlandığında 40 hafta bitmiş olacaktır.
Hangi haftanın bittiği ve hangi aya girildiği gibi konularda kafa karışıklığı yaşayan hamilelerin yapması gereken şey ay değil hafta hesabı yapmak olacaktır. Gebeliğin toplam 40 haftadan oluştuğu dikkate alındığında ve doğumların çoğunun 38. ve 40. hafta arasında gerçekleştiği düşünüldüğünde gebelik hesabı da gayet doğru bir şekilde yapılmış olacaktır. Aynı zamanda günü geçen gebelerde doğumun 41 haftada gerçekleşmesi söz konusu olacaktır. Tüm bunlar hesaplanırken dikkat edilmesi gereken şey gebelik hesaplaması yapılırken son adetin başladığı ilk güne göre hesabın yapılması gerektiğidir.
Gebelik Testi
Gebe kalmayı planlayan pek çok kadın kısa süre içinde gebe kalıp kalmadığını öğrenmek istemektedir. Dolayısıyla tam da bu nedenle gebelik testi yapmaları söz konusudur. Bedenlerinde olan değişiklikleri fark eden kadınlar bu değişikliklerin gerçekten hamileliği işaret edip etmediğini anlayamayabilir. Genellikle hamile olmadan önce kadınlarda görülen belirtiler arasında ilk sırada beklenen adet kanamasının gecikmesi yer almaktadır. Aynı zamanda kadınların göğüslerinde dolgunluk olması da başka belirtiler arasındadır. Meme ucunda koyulaşmanın olması, meme başında karıncalanma hissinin oluşması, göğüslerde hassasiyet olması gibi pek çok farklı belirti gebelik belirtileri arasında bulunmaktadır. Tüm bunların yanında karnın alt kısmında dolgunluğun olması da belirtiler arasında yer almaktadır. Karın alt kısmının şişmesi ve hassas olması gibi belirtiler de bulunmaktadır. Bulantı ve bazı durumlarda kusma durumu da gebeliğin belirtilerindendir.
Gebelik testi yaptırmadan önce vücudunuzda yorgunluk, baş dönmesi ve uykuya eğilim olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekecektir. Vajina salgılarının artması, bel ağrısının olması, kasıklarda ağrı olması ya da sık idrara çıkma durumları hamilelik belirtileri arasında bulunmaktadır. Gebelikten sonra vücutta gebelik hormonlarının salgılanması söz konusudur. Östrojen ve progesteron hormonları arttığında vücudun gebeliğe de uyum sağlaması söz konusu olacak ve bebek de gelişmeye başlayacaktır. Kesin tanı için gebelik testi yapılmalıdır. Aynı zamanda ultrasonda da gebeliğin gözlenmesi gerekecektir.
Gebelik sırasında rahmin içinde trofoblast hücrelerinin salgıladığı HCG hormonu testlerde de ortaya çıkmaktadır. Söz konusu hormon hem kanda hem de idrarda bulunmaktadır. Hormonun miktarının arttığını gösteren gebelik testi gebe olduğunuzun kesin kanıtı olacaktır. Bu testin yanında hem kanda hem de idrarda bulunan HCG seviyesinin söz konusu hormona yapısal olarak benzediği bilinen luteinizan hormon da denilen LH denen yumurtlamadan sorumlu hormona karışması söz konusu olabilir. Bunu önlemek için HCG hormonunun beta fraksiyonu olan B-HCG ölçümü yapılmaktadır.
İdrarda yapılan gebelik testleri plano test olarak adlandırılmaktadır. Kanda ß-HCG idrarla yapılan gebelik testlerinde ortaya çıkmaktadır. Söz konusu testler bu maddenin bulunup bulunmamasının tespitine dayanmaktadır. Pek çok farklı testin hassasiyeti arasında farklılık bulunabilir. Bu durum idrardaki seviyeyi tanıyıp tanımamaları ile ilişkilidir.