Menopoz sonrası dönemi kilo ve göbek bölgesi şişkinlik kadınlarda yaygın bir durumdur. 40’lı ya da 50’li yaşlarda, genellikle menopoza giriş sürecinin başlamasıyla birlikte ideal kilonun korunması güçleşebilir. Menopozdan sonra kilo vermek de zorlaşabilir ve fazla kilolar kalça ve uyluk bölgesinden değil karın bölgesinde birikmeye başlayabilir. Menopoz sonrası alınan kiloların büyük kısmı göbek bölgesinde biriktiği için halk arasında menopoz göbeği olarak da tarif edilmektedir. Bel kalça oranınızı hesapladığınızda yağlarınızın nerede birikmiş olduğu konusunda fikir verecektir. Menopoz döneminin en önemli sorunlarından biri ani kilo alımıdır. Çünkü birçok kadın menopoza girdikten sonra değil, menopozun başlangıç dönemlerinde kilo almaya başlamaktadır.
Menopozdan Sonra Kilo Sorunu Yaşamamak İçin Ne Yapmalı?
Bu dönemde ortalama olarak, yılda yaklaşık 0.5 kilo alınmaktadır. Bu istenmeyen kiloları önlemek için dikkatli bir biçimde sağlıklı yeme alışkanlıklarının ve aktif bir yaşam tarzının sürdürülmesi yeterli olabilir. Bu dönem özellikle başlangıç döneminde ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte vücut kitle indeksinizi hesaplayarak kilonuzun hangi grupta yer aldığını tespit etmeniz iyi olacaktır. Yine kendiniz için bir hedef belirlemek adına ideal kilonuzu da tespit edebilirsiniz.
Menopoz sonrası kilo alınmasının nedenleri
Menopozda hormon düzeylerinde görülen değişiklikler her zaman kilo almaya yol açmaz. Yaşlanma ve yaşam tarzındaki değişiklikler vücut yapısının değişmesinde büyük bir rol oynarlar. Bu faktörler arasında şunlar yer almaktadır:
- Daha az hareket/egzersiz: Menopoza giren kadınlar, diğer kadınlara göre daha az hareket ve egzersiz yapma eğilimindedir.
- Daha fazla yeme: Daha fazla yeme eğilimi daha fazla kalori alımına yol açar.
- Daha az kalori yakma: Yaşlanmayla birlikte kasların yerini yağ dokusu almaya başladığından, metabolizma yavaşlar ve vücudun enerji tüketimi azalır.
Menopoz sırasında kilo almak yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve meme kanseri gibi önemli sağlık sorunlarına yönelik riski artırmaktadır.
Menopoz sonrası kilo sorununu önlemek veya kilo vermek için neler yapılabilir?
- Fiziksel aktiviteleri artırmak: Aerobik egzersizler metabolizmanın hızlandırılmasına ve yağların yakılmasına yardımcı olur. Gücü artırıcı egzersizler kas kütlesini artırır, metabolizmayı hızlandırır ve kemikleri güçlendirir. Egzersizlere, bahçeyle uğraşma, dans etme, yürüme ve bisiklete binme gibi etkinliklerle başlanabilir. Haftanın günlerinin çoğunda en az 30 dakika egzersiz yapılması önerilmektedir.
- Kalori alımını azaltmak: Yenen gıdalara dikkat ederek, hergün tüketilen kalori miktarından biraz daha az kalori alınması yararlı sonuçlar verecektir. Beslenmenin esas olarak meyve ve sebzelerden oluşması önerilmektedir. Kalori miktarının aşırı kısıtlanmasından da kaçınılmalıdır. Kişisel özelliklerinize ve aktivite düzeyinize göre günlük kalori ihtiyacınızı hesaplamak için kalori hesaplama aracımızı kullanmanızı öneriyoruz.
- Yenen yağ miktarını azaltmak: Yüksek miktarda yağ içerek gıdaların fazla miktarda tüketilmesi kilo alımına ve obeziteye neden olacaktır. Yağlar günlük kalori ihtiyacının %20-35’i ile sınırlı tutulmalıdır. Yağların zeytinyağı gibi daha sağlıklı kaynaklardan alınmasına dikkat edilmelidir.
Kaynak: Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.com/health/menopause-weightgain/HQ01076
Menopoz Dönemi ile ilgili Sıklıkla Sorulan Sorular
- Menopozda karın büyür mü veya şişer mi?
- Menopozda neden ödem olur?
- Menopoz göbeği nasıl eritilir?
- Menopozda kilo almamak için ne yapılmalı?
- Menopoz döneminde şişkinlik olur mu?
- Menopoz diyeti nedir?
- Menopozda kilo alınır mı?
- Menopozda şişkinlik nasıl giderilir?
- Menopoz sonrası kilo verilir mi?
Bunlarda İlginizi Çekebilir.
Akdeniz Diyeti ile Beslenme Pramidi
Yo-yo Diyeti veya Kilo Döngüsü
Kilo Vermek İçin Gereken Aşamalar
İdeal kilonuzu hesaplamak isterseniz buraya tıklayın.
Tüm ülkeler için cinsiyete göre ortalama boy uzunluklarını görmek için buraya ve yine tüm ülkeler için cinsiyete göre kilo ortalaması nedir görmek için buraya tıklayın.
Adet takvimini görmek yada yumurtlama zamanınızı hesaplamak için buraya veya vücut ısısı yöntemini öğrenmek için ise buraya tıklayın.