Menstural Dönem Fazları

Yumurtlama Döngüsü Aşamaları

Adet (Regl) Dönemi

Bu, adet olarak da bilinen bir döneminiz olduğunda, döngünüzün zamanıdır. Döneminizin ilk günü, sizin ve sağlık uzmanınızın Yumurtlama Döngüsünün hem başlangıcını hem de sonunu ayırt etmek için kullandığı görsel bir işarettir. Bu aşama tipik olarak 4 ila 7 gün sürer. Not: Adet dönemi takviminizi ve yumurtlama döneminizi hesaplama aracımızı kullanarak hesaplayabilirsiniz.

Regl olduğunuzda, vücudunuz bir önceki döngüde oluşturulan besin açısından zengin astarı rahminizin içinden atıyor. Bu durum, östrojen ve progesteron hormon seviyeleri düştüğünde ve hamilelik durumu olmadığında ortaya çıkar.

Foliküler Faz (Yumurtlama Öncesi Faz olarak da bilinir)

Bu aşama, adet döngüsünün ilk yarısını oluşturur; adetinizin ilk gününden başlar ve 10-17 gün boyunca devam eder. Doğumda, yumurtalıklarınız tüm yaşamınız boyunca kullanacağınız tüm olgunlaşmamış yumurtaları içerir. Ergenliği takip eden çeşitli hormonların kontrolü altında, beyniniz her ay olgunlaşmak üzere birkaç folikül toplamak için yumurtalıklarınıza Folikül Uyarıcı Hormona (FSH) hormonal bir sinyal gönderir. Bunu, yumurtlama sırasında hangi follikülün olgun bir yumurtayı serbest bırakacağına dair folliküller arasında bir yarış olarak düşünebiliriz. Bir döngü sırasında alınan her folikül tek bir yumurta içerir. En hızlı, en sağlıklı folikül ve yumurta (aynı zamanda dominat folikül olarak da bilinir) yarışı kazanacak ve yumurtlama zamanında bir yumurta (ovum) bırakacaktır.

Yumurtalık içindeki foliküller olgunlaşmak için yarışırken, rahminizin astarında da değişiklikler meydana gelir. Artan östrojen miktarları, endometriyum olarak bilinen uterus astarının kalınlaşmasını uyarır. Bu, kalın, yemyeşil bir çim yetiştirmek olarak düşünülebilir, ancak bir çim yerine, döllenmiş bir yumurtayı almaya hazırlanırken besin açısından zengin bir rahim astarı yetiştiriyorsunuz. Östrojen gübredir. Kalınlaşmış endometrium veya “çim yatağı”, döllenmiş bir yumurtanın (yumurta + sperm = embriyo) uterus astarına yapışması veya implantasyonu için gereklidir. Bu, bir embriyonun (fetus haline gelecek döllenmiş yumurta) kendisini rahme tutturması veya implante etmesi ve gelişimini sürdürmesi için hazırlıkta meydana gelen önemli bir süreçtir.

Foliküler fazın sonuna doğru testosteron da dahil olmak üzere diğer hormonlar salınır. Bu hormonal değişiklikler, artan vajinal yağlamadan ve libido veya cinsel istekte bir artıştan sorumludur. Bu, hamileliğe ulaşmak için seks zamanlamanıza yardımcı olmanın doğanın yoludur.

Yumurtlama Aşaması

Foliküler faz sırasında meydana gelen her şey, vücudunuzu yumurtlamaya yol açan muhteşem bir dizi hormonal olaya hazırladı. Yumurtlama, Foliküler fazın 10 ila 17. günleri arasında herhangi bir günde meydana gelen östrojende bir tepe noktası tarafından başlatılan bir dizi hormonal değişikliğe yanıt olarak döngünün ortasında gerçekleşir. Östrojendeki bu zirve, genellikle 24 saat içinde ve bazen de 48 saate kadar yumurtlamayı tetikleyen Luteinizan Hormonda (LH) kısa bir dalgalanmayı tetikler.

Yumurtlama, bir yumurtanın bir yumurtalık içindeki baskın folikülden (yarışın galibi) sperm tarafından döllenebileceği fallop tüpüne salındığı zamandır. Bu, adet döngüsü sırasında bir kadının hamile kalabileceği tek zamandır. Hamilelik planlayan veya hamileliği önlemek için “ritim yöntemi” kullanan kadınlar, gebelik elde etmek için genellikle vücut ısısı, vajinal salgılardaki değişiklikler ve LH kitleri olarak da bilinen yumurtlama kitleri gibi çeşitli yöntemlerle döngülerini takip ederler. Sperm varsa, şimdi onların şansı! Bir yumurta bırakıldıktan sonra yumurta 1 güne kadar canlı kalırken sperm 3 güne kadar canlı kalabilir. Bu, yumurtlamaya giden birkaç günün, döngünüzün en verimli günleri olduğu anlamına gelir. Bununla akıl; gebe kalma olasılığı daha yüksektiryumurtlamadan birkaç gün önce veya hemen sonra sperm mevcut olduğunda.

Luteal faz

Yumurtlama Döngüsünün bu kısmı yaklaşık 14 gün sürer. Bu evrede Foliküler Fazın baskın hormonu östrojen azalır ve progesteron seviyeleri yükselir. Östrojenin görevi uterus astarını döllemek ve büyümesini teşvik etmekti ve şimdi progesteronun görevi bu astarı korumak ya da döllenmiş bir yumurtanın uterusa yerleşmesini veya bağlanmasını sağlamak için “çimi sulamaya” devam etmektir. Progesteron seviyeleri, yalnızca yumurtanın döllenmesi meydana geldiyse , embriyo implantasyonunun zamanlamasına denk gelen LH artışından yaklaşık 1 hafta sonra zirvededir . Yumurtlama sırasında yumurta bırakan yumurtalıktaki folikülün kalıntıları olan korpus luteum, artan progesteron düzeylerinden sorumludur.

İnsan Koryonik Gonadotropin (HCG) embriyo tarafından salgılanır ve implantasyondan yaklaşık 2 hafta sonra veya son adetinizin ilk gününden 4 ila 5 hafta sonra idrar ve kan örneklerinde saptanabilir hale gelir. Artan progesteron seviyeleri, yumurtalıkların bu zamanda daha fazla yumurta üretmemesi için sinyal verir.

Luteal Faz sırasında döllenmiş bir yumurta kendini uterus astarına bağlamadıysa, progesteron seviyeleri düşecek ve korpus luteum, adetinizin başlamasından birkaç gün önce yeniden emilir. Aynı zamanda, beyin bir sonraki folikül grubunu yumurtlama yarışına hazırlamak için yeniden hormonal sinyal vermeye başlar! Daha çok Adet Döngünüz olarak bilinen Yumurtlama Döngüsü yeniden başlıyor! Adet döngüleri, ortalama 28-30 günlük döngü ile 24 ila 35 gün arasında normaldir. Bundan daha uzun veya daha kısa döngüler yumurtlama olabilir veya olmayabilir. 

İdeal kilonuzu hesaplamak isterseniz buraya tıklayın.

Vücut kitle indeksinizi veya boy kilo endeksinizi hesaplayarak zayıf yada obez olup olmadığınızı görmek için buraya tıklayın.

Tüm ülkeler için cinsiyete göre ortalama boy uzunluklarını görmek için buraya ve yine tüm ülkeler için cinsiyete göre kilo ortalaması nedir görmek için buraya tıklayın.

Günlük aktiviteleriniz ve hedef kilonuza bağlı olarak ihtiyacınız olan kalori miktarını hesaplamak için buraya tıklayın.

Adet takvimini görmek yada yumurtlama zamanınızı hesaplamak için buraya veya vücut ısısı yöntemini öğrenmek için ise buraya tıklayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir